Categories
Berichten @NL

🇳🇱 Vandaag NIEUWS: Voorganger Jan Willem M. voor de rechter vanwege vermeend seksueel misbruik

Voorganger Jan Willem M. staat vandaag voor de rechtbank in Groningen. Hij wordt verdacht van het herhaaldelijk seksueel misbruiken van een vrouw. De verdachte was lange tijd de verantwoordelijke van de Nederlandse afdeling van de Kwa Sizabantu Zending. Ook preekte hij tot voor kort vanuit een christelijk centrum in het noorden van het land.

De 54-jarige voorganger wordt verdacht van het herhaaldelijk seksueel misbruiken van een vrouw in de periode van 1999 tot 2010. Volgens de aanklacht zou het misbruik plaats hebben gevonden toen zij tussen de 16 en 26 jaar oud was.

In de genoemde periode bekleedde de verdachte een hoge positie binnen Kwa Sizabantu Zending (KSB). Deze interkerkelijke stichting werd in de jaren zestig opgericht door de in 2023 overleden Erlo Stegen. KSB wilde gelovigen toerusten en een opwekkingsbeweging zijn binnen kerken. Vanuit die beweging zou het slachtoffer een afhankelijkheidsrelatie van M. hebben gehad.

Het centrum van KSB bevond zich in Kwasizabantu, waar de stichting haar naam aan dankt. De beweging begon in Zuid-Afrika, maar breidde zich na de oprichting uit naar meerdere landen. Vanaf 1988 organiseerde KSB ook in Nederland conferenties die een breed publiek trokken: vanuit de pinksterbeweging tot de oud gereformeerde gemeenten.

Vanaf het jaar 2000 ontstond er echter veel kritiek op de beweging. Zo zouden aanhangers te afhankelijk gemaakt worden van de leiding van Erlo Stegen en zou er geen ruimte zijn voor tegenspraak. Ook zou seksueel misbruik onder de pet gehouden worden. Anderen zagen invloeden van de traditionele Zoeloe-religie terugkomen in de samenkomsten. Als gevolg daarvan verlieten veel aanhangers de beweging.

Jan Willem M., die verantwoordelijk was voor de Nederlandse afdeling, verdedigde de stichting lange tijd tegen deze aantijgingen.

Tot voor kort preekte M. nog via een interkerkelijk christelijk centrum in het noorden van het land, dat eerder onder KSB Nederland viel, maar nu zelfstandig is.