Categories
Berichten @NL

Enorme klap voor zendingswerk KSB: naaste medewerker Erlo Stegen stapt op

van onze kerkredactie

TUGELA FERRY – Barney Mabaso, een vooraanstaande medewerker van Erlo Stegen, heeft de contacten met de Kwa Sizabantu Zending (KSB) verbroken. De gemeente van Tugela Ferry, waaraan Mabaso leiding gaf, heeft zich achter haar voorganger opgesteld. Verontruste ex-KSB’ers spreken van een “enorme klap” voor het zendingswerk in Zuid-Afrika, die gevolgen zal hebben voor het werk in andere landen.

Barney Mabaso is afkomstig uit een hooggeplaatste familie in het Msinga-district in Kwazulu-Natal. Zijn grootvader was leider van de Mabaso-stam. Barney voegde zich bij Erlo Stegen, kort voordat de opwekking rond de Duitse predikant in Kwazulu-Natal begon. Hij werd daarmee een van de eerste medewerkers van Stegen en maakte vanaf het begin deel uit van de opwekking, eerst in Mapumolo en later op de zendingspost van Kwa Sizabantu, in de buurt van Kranskop.

Na ongeveer tien jaar keerde Barney terug naar zijn geboortestreek, waar een kleine gemeente ontstond in Tugela Ferry, hoofdstad van het Msinga-district, gelegen op ruim 100 kilometer afstand van Kwa Sizabantu. Onder zijn leiding groeide de gemeente uit tot zo’n 650 leden en werd daarmee de grootste buitenpost van Kwa Sizabantu. In Tugela Ferry werd een kerk gebouwd met ruim 800 zitplaatsen, terwijl er ook een christelijke school werd opgericht. Na zijn verhuizing bleef Barney een naaste medewerker van Erlo Stegen en sprak vaak op predikantenconferenties.

Vorige week heeft Barney in zijn gemeente bekendgemaakt dat hij niet langer betrokken wil zijn bij KSB. Aanleiding tot de breuk is het nieuws dat de laatste jaren naar buiten gekomen is over het reilen en zeilen van het zendingswerk van Erlo Stegen. “Ik kan mezelf niet vergeven dat ik zo’n dwaas was”, zei Barney tegen Koos Greeff over zijn werk voor KSB. Greeff, schoonzoon van Erlo’s broer Friedel Stegen, was zeventien jaar medewerker van KSB, maar brak eveneens met het zendingswerk. “Ik stond mezelf toe”, vervolgde Barney, “om bedrogen te worden door de ernstige leugens van Erlo en de mensen van KSB. Ik heb 35 jaar voor KSB gewerkt en er vertrouwen in gehad, maar nu realiseer ik me dat ik bedrogen ben.”

Uniek

Naar het oordeel van Greeff betekent de breuk een “enorme klap” voor KSB. “Toen Manfred Stegen, Trevor Dahl en ik KSB verlieten, deden we dat met ons gezin en enkele vrienden. Maar nu breekt een leider met zijn gehele gemeente en een school met het zendingswerk van Erlo Stegen.” Volgens Greeff is het ook uniek in de geschiedenis van KSB dat een zwarte medewerker van een zodanige positie en een complete zwarte gemeente met Kwa Sizabantu breekt.

Tijdens een bijeenkomst op Kwa Sizabantu zijn onlangs zijn 33 nieuwe medewerkers geïntroduceerd, meldt KSB via zijn website. Het seminar werd bijgewoond door zo’n 180 medewerkers.

© Reformatorisch Dagblad, alle rechten voorbehouden