Categories
Berichten @NL

Ex-medewerker Stegen licht breuk met KSB toe

Schijnontvoering was directe aanleiding

Van onze kerkredactie

TUGELA FERRY – De ontvoering van Lydia Dube, de dochter van Erlo Stegens rechterhand Hilda Dube, drie jaar geleden, blijkt in scène te zijn gezet. Dat en de manier waarop de leiding van de Kwa Sizabantu Zending (KSB) met dit vergrijp is omgegaan, waren voor Barney Mabaso de reden om met KSB te breken. Hij is gedesillusioneerd.

Vorige maand werd al bekend dat Mabaso en zijn gemeente in Tugela Ferry, de grootste buitenpost van Kwa Sizabantu, afstand hadden genomen van Erlo Stegen. Onlangs heeft de voormalige vooraanstaande zwarte medewerker de reden van zijn vertrek in een vijf uur durende bijeenkomst voor zo’n dertig predikanten toegelicht.

Mabaso heeft geen bewijs dat Stegen wist van de schijnontvoering of dat hij er de hand in heeft gehad. Maar hij kan niet begrijpen waarom Erlo Stegen ervoor kiest met bedrog mensen te beschermen die bijna de dood van een persoon op hun geweten hadden.

Toen twee medewerkers van KSB in maart in de buurt van Tugela Ferry een auto-ongeluk kregen en Mabaso hun onderdak gaf, kwam hem ter ore dat de ontvoering van Lydia Dube in 1997 in scène was gezet. Hij ging op zoek naar de waarheid achter deze mededeling, maar de KSB-leiding wilde niet meewerken en was “verdacht ontwijkend”, aldus Mabaso. Hij kreeg tehoren dat de zaak was afgedaan.

Mabaso kreeg uit diverse berichten de indruk dat de KSB-leiding weinig zin had de ontvoeringszaak uit te zoeken. De verklaringen van de leidinggevenden, Erlo Stegen, Hilda Dube en Josephina Nzibande, waren met elkaar in tegenspraak, merkte Mabaso.

Bovendien bleven bepaalde vragen onbeantwoord. Bijvoorbeeld waarom sommige leiders stelden dat zij van de voorgewende ontvoering niets wisten, terwijl anderen bevestigden dat zij daarvan wel degelijk op de hoogte waren.

De manier waarop de KSB-leiding zich van de zaak heeft afgemaakt, is tegen het zere been van Mabaso. In juni heeft Lydia Dube tijdens een besloten bijeenkomst met een “handvol” Medewerkers “kort en vaag” toegegeven dat ze “enige voorkennis” van haar ontvoering had, aldus Mabaso. Daarop legde Erlo Stegen uit dat hij Lydia zou afzetten als medewerkster van KSB. Maar direct daarna prezen zijn broer Friedel Stegen en mevrouw Nzibande Lydia’s daad van belijdenis.

Mabaso is hiermee niet tevreden. Hij vindt dat de waarheid zo niet boven tafel is gekomen en dat de leiding zich te gemakkelijk van de zaak afmaakt.

Mabaso wordt er nu door KSB van beschuldigd dat hij trots en oneerbiedig is en dat hij niet vergevingsgezind is. Het lijkt er volgens hem op dat hij nu de schuld krijgt van de scheuring die zich binnen KSB voltrok.

© Reformatorisch Dagblad, alle rechten voorbehouden