Categories
Berichten @NL

Kwasizabantu Duitsland verliest derde deel leiding

Website verontrusten duizendmaal bezocht

Van onze kerkredactie
WÖRRSTADT – Van de leiding van de Duitse tak van de Kwa Sizabantu Zending (KSB) is eenderde deel opgestapt. Onder hen zijn vooraanstaande personen, onder wie de voorzitter van KSB Duitsland en zowel de voorzitter als de vice-voorzitter van Christenen voor de Waarheid, een organisatie die uit KSB is voortgekomen. Daarnaast hebben ruim honderd individuele personen in het achterliggende jaar gebroken met het zendingswerk van Erlo Stegen.

Dat meldt Jenz Nissen, redacteur bij de Mainzer Allgemeine Zeitung. Nissen stond in 1991 aan de wieg van de Duitse afdeling van Christenen voor de Waarheid en hielp vier jaar later KSB Duitsland oprichten. Hij was langere tijd kritisch bij KSB betrokken. „In 1996 heb ik al gewaarschuwd voor sektarische structuren.” Vorig jaar juni brak Nissen met KSB.

Vanaf 1997 tot zijn uittreden in juni 1999 heeft Nissen actief de structuren en de boodschap van KSB onderzocht. Hij had de beschikking over veel informatie, waardoor hij een tamelijk compleet plaatje van de organisatie kan schetsen.

KSB Duitsland, legt Nissen uit, is een vereniging met 25 leden. Daarnaast bestaat er een adressenbestand met sympathisanten. Van de 25 leden zijn er inmiddels acht opgestapt, onder wie voorzitter Martin Rost, president Günther Bareisz en vice-president Karl-Heinz Wicker van Christenen voor de Waarheid.

Daarmee is Duitsland voor de KSB-leiding in Zuid-Afrika het ‘gevaarlijkste’ land geworden. Friedel Stegen, de broer van Erlo die verantwoordelijk is voor het werk in Europa, heeft eind vorige maand nog een bezoek aan Duitsland gebracht om het „vuur te doven.”

Bovendien is KSB Duitsland opgesplitst in drie organisaties. Diverse vertegenwoordigers uit Zuid-Afrika nemen nu verantwoordelijke posities in, zegt Nissen.

Het verontruste comité, dat contacten heeft met soortgelijke comités in Zuid-Afrika en Nederland, startte twee weken geleden een eigen homepage op internet, waarop diverse verklaringen van ex-KSB-leiders te zien zijn. Inmiddels hebben duizend mensen de website bezocht. Waarschijnlijk verschijnt tegen het einde van deze week een update waarop nieuwe getuigenissen te zien zijn. Nissen verwacht nog veel meer reacties.

Pers
Ook in Zuid-Afrikaanse kranten verschijnen regelmatig artikelen over Kwa Sizabantu. In de “Natal Witness News”, die al een hele serie bijdragen over KSB heeft geplaatst, stond gisteren een artikel over de dringende oproep en de begeleidende brief die het verontruste comité in Zuid-Afrika verspreidt. De brief doet de ronde op het moment dat deze week de jaarlijkse predikantenconferentie op Kwa Sizabantu wordt gehouden.

De internetsite en de overige informatie over Kwa Sizabantu die de voormalige voorlieden in de openbaarheid brengen, hebben als doel de „toevoerwegen naar KSB smaller te maken”, formuleert Nissen. Ook hoopt hij dat in elk geval het bekende piëtistische toerustingscentrum in Krelingen zijn deuren zal sluiten voor de organisatie.